Rezidba aronije

Rezidba je jedna od osnovnih tretmana sa ciljem da se stanje grmovi i otklone slabe i oštećene stabljike. Prva se rezidba obavlja ubrzo nakon sadnje. Sve se stabljike obrezuju na visinu 10 – 15 cm od tla. Time se uravnotežavaju nadzemni delovi s veličinom korena. Kada se okorijenjena mladica vadi iz rasadnika njen se korenski sistem značajno skrati. Zato postoji rizik da ako je prvo proleće suvo, smanjeni korenski sistem ne bi mogao snabdeti vodom Neskraćen nadzemne delove. Rezultat je odumiranje mladice. Drugi je razlog za rezidbu biljaka sprečavanje cvetanja u prvoj godini uzgoja. Dobre dvogodišnje biljke se prodaju sa već formiranim cvetnim pupoljcima, koji će – ako ih ostavimo – zametnuti plod u prvoj godini gajenja, a to bi značajno oslabilo rast grma.

– Sečenjem stabljika ubrzo nakon sadnje možemo biti sigurni da će se grm aronije dobro širiti, proizvesti mnogo novih izdanaka i dati pristojan prinos sledeće godine.

– Tokom sledeće tri ili četiri godine rezidba se ograničava samo na uklanjanje oštećenih grana (nakon branja kombajnom) i onih koje se ukrštaju.

-Narednih Godina treba početi uklanjati najstarije grane da bi ih zamenile nove stabljike.

– Najviše bobica, koje su ujedno i najveće, ubrano je između druge i četvrte godine roda. Za grmove je poželjno da nemaju grana starijih od šest godina. Svake godine moramo ukloniti koliko je moguće, neke od najstarijih grana da bi na njihovom mestu mogle rasti nove mlade stabljike. Nije poželjno imati niti gusto zbijene grane. Dakle, pravilno obrezivanje treba podrazumevati ne samo uklanjanje najstarijih grana već i prekomeran rast novi.

Napomena!

Pregust grm raste snažno uvis u potrazi za svetlom. Na takvoj se plantaži zona roda penje sve više i za nekoliko godina stvara problem kod berbe jer neke bobice kombajn ne može dostići. A i bobice su manje, a neke unutar gustog grma imaju slabiju boju.

U praksi se često dešava da nakon nekoliko godina uzgoja zbog lošeg obrezivanja plantaža treba radikalni tretman podmlađivanja. On se sastoji od ručnog uklanjanja svih starih grana i ostavljanja samo desetak mladih stabljika na svakom grmu. Podmlađivanje rezidbom je teško i skupo. Jeftinije je, ali i drastičnije rezanje sve stabljika i grana mašinski. Posledica toga je da nema ploda godinu dana, ali troškovi mašinskog sečenja u poređenju sa ručnim su neuporedivo niži što će sigurno nadomestiti gubitak plodova. Nakon tretmana grmovi će se početi oporavljati proizvodeći velik broj mladih stabljika. Onda je važno i jednostavno neophodno ukloniti većinu novonastalih stabljika ostavljajući samo po desetak na grmu. Ako to ne učinimo gusto izrasle stabljike takmičiće se za svetlo i snažno izrasti uvis i za dve do tri godine imaćemo visoke, guste grmove siromašnog ploda u gornjem delu i ceo postupak podmlađivanja neće imati smisla. Pa kada planiramo podmladiti plantažu moramo biti spremni sistematski kontrolisati broj mladih stabljika, naročito u prve dve godine nakon obrezivanja starih grana. Prve godine možemo lakše ukloniti prekobrojne mlade stabljike mašinski ih režući s obe strane svakog reda ostavljajući samo usku zonu u sredini. U tom je slučaju ručni rad ograničen na korišćenje makaza za rezidbu da bi otklonili oštećene stabljike ili one preostale iza kosilice i neke iz sredine reda ako ih je previše.

Ukratko:

Prva se rezidba obavlja ubrzo nakon sadnje. Sve se stabljike obrezuju na visinu 10 – 15 cm od tla.

Tokom sledeće tri ili četiri godine rezidba se ograničava samo na uklanjanje oštećenih grana (nakon branja kombajnom) i onih koje se ukrštaju.

Narednih godina treba početi uklanjati najstarije grane da bi ih zamenile nove stabljike.

Najviše bobica, koje su ujedno najlepše i najveće, ubrano je između druge i četvrte godine roda. Za grmove je poželjno da nemaju grana starijih od šest godina.

Često se događa da nakon nekoliko godina uzgoja bez pravilne rezidbe žbunja plantaža treba radikalan postupak podmlađivanja. Taj se postupak sastoji od uklanjanja svih starih grana i ostavljanja samo desetak mladih stabljika u svakom grmu.